Kat Mülkiyeti Kanunu gereği yılda en az bir kere yapılması zorunlu olan apartman kurulu toplantısında alınan kararların kaydedildiği yere apartman karar defteri denir. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince herhangi bir defter kullanılamaz; defterin noter onaylı olması gerekir.
Apartman Karar Defteri Nasıl Hazırlanır?
Apartman defterlerinin nasıl hazırlanacağı, ilgili kanun hükümleri ile belirtilmiştir. Buna göre defterin her sayfasının numaralandırılmış olması ve her sayfanın noter tarafından ayrı ayrı mühürlenmesi gerekir. Bu şartları yerine getirmeyen defterler hukukta geçerli bir delil olamaz. İlgili bilgiler için Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 32. maddesi incelenebilir.
Defterde kat malikleri kurulu kararlarının tamamının geçmesi gerekir. Apartman toplantısına katılan apartman sakinlerinin sunduğu bir karara apartman kat malikleri kurulu tarafından ret verilmesi durumunda, bu karara dair detaylar deftere kaydedilmelidir.
Toplantılarda alınan kararların apartman karar defterine geçirilmesi apartman yöneticisinin sorumluluğundadır. Her yıl sonunda bu defterin yönetici tarafından kapatılması esastır. Apartman yöneticisi bu sorumluluğunu yerine getirmediği takdirde yasa gereğince cezalandırılabilir.
Apartman karar defteri tutulmazsa ne olur?
Bu zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticilere kanunun 33. maddesinde belirtilen idari para cezası uygulanıyor.
Apartman Toplantısında Alınan Kararlara İtiraz Nası Yapılır?
Madde 33 –
Kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan ancak 32. madde hükmü gereğince aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir
Madde 33 –
Kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, ana gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Apartman karar defteri örneği
Apartman karar defteri örneğinde neler yazılacağı, nelerin olup olmayacağı gibi bilgiler bulunmaktadır. Apartmanda yaşayan kat maliklerini ilgilendiren konular yer alır.
Bu karar defterinde
yönetim seçimi,
her yıl yönetim ve kat malikleri arasında yapılan toplantıda alınan kararlar,
yapılan oylamalar,
uygulamaların sonucu ve bunun sonucunda ortaya çıkan kararlar,
oylama sonucunda yapılacak iş kabul edilmişse bunun belirtilmesi gerekir
Apartman karar defterinde aynı zamanda yılsonunda kapatıldığını gösteren bir ibare veya yönetici notu yer almalıdır.
Bazı Apartman karar defteri örnekleri
Comentários